ZZP worden – Wat u moet weten over de Zelfstandige Zonder Personeel

zzp-er


ZZP worden ofwel de zelfstandige zonder personeel kennen we ook als ‘freelancer’.

Het is geen rechtsvorm; de ene heeft een eenmanszaak, de ander werkt soms met een collega samen in een Vennootschap onder firma (VOF).

Het betreft in alle gevallen mensen die zelfstandig werken met een eigen bedrijfsvorm. Ze verhuren zich aan opdrachtgevers of nemen opdrachten aan van werkgevers zonder in dienst te treden.

Dat heeft voor zowel de opdrachtgever als de zzp-er voordelen. Voor de opdrachtgever gaat het er vooral om dat arbeidsrechtelijke plichten meteen eindigen als de taak op contractbasis erop zit.

Overigens is de eigenaar van een eenmanszaak niet automatisch een zelfstandige zonder personeel. Je kunt als eenmanszaak namelijk wel personeel in dienst hebben.

Maar hier gaat het dus over zzp-ers. Het aantal mensen dat onder deze noemer werkt neemt in snel tempo toe. Je neemt het heft in eigen handen en je bent niet afhankelijk van dienstverbanden bij werkgevers of korte contracten bij uitzendbureaus.

Dat kan een zogenaamde win-winsituatie opleveren: je krijgt sneller en gevarieerder werk, je opdrachtgever loopt minder risico – anders dan in een dienstverband is de freelancer niet verzekerd via de werkgever.

Pensioenvoorziening, arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidspremies en ziektewetregeling ontbreken in de werkovereenkomst. Dat betekent voor de werkgever en de werknemer een maximale vrijheid tegenover elkaar.

Als zelfstandige heb je natuurlijk altijd meerdere werkgevers, na of naast elkaar. Dat is ook een wettelijke, belastingtechnische voorwaarde.

Bij boekhoudkantoor Badaco hebben we een ruime ervaring met klanten die werken als zelfstandige zonder personeel, de freelancer. De opzet van vrijheid-blijheid heeft namelijk ook enkele lastige kanten.

Voor de eigen boekhouding en belastingaangifte beschikt men niet altijd over een actuele kennis noch over de tijd en energie. We weten allemaal wel dat er ook nog leukere dingen te doen kunnen zijn...

Eigenlijk is hiermee in een paar woorden gezegd dat het zeer rendabel is om Badaco in te schakelen: besteed je administratie uit, houd je met je eigen zaak bezig. Wie kiest voor een zelfstandig ondernemerschap weet wel waar de sterke én zwakke kanten van de bedrijfsvoering zitten.

Een freelancer kan zijn of haar inkomen overschatten. Het relatief hoge uurtarief is mooi, maar vereist ook geld apart zetten voor belastingen en verzekeringen. Hoe beter het bedrijf loopt, hoe hoger de inkomsten, hoe sneller het kan misgaan.

Belastingen kunnen worden uitgesteld, maar ze stapelen zich toch op. Dat vergt extra aandacht, die deels kan worden overgelaten aan een professional op het gebied van financiën.

Een zelfstandig ondernemer heeft altijd risico’s, dat is ook de uitdaging. Helaas moeten we vaststellen dat er velen in moeilijkheden komen, en zelfs failliet gaan, doordat de administratie niet planmatig verloopt. Samenwerken met Badaco kan een hoop ellende voorkomen.

ZZP worden of bent u een zelfstandige zonder personeel? Neem contact op met Badaco.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van ZZP wordenr naar homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht