Wat is bijtelling auto?
Zakelijk of privé rijden?

Wat is bijtelling auto - Vragen als - Wat is bijtelling auto? - of - Moet ik als zzp'er of eenmanszaak nu juist zakelijk of privé gaan rijden? - zijn voor een (startende) ondernemer niet altijd gemakkelijk te beantwoorden.

De bijtelling auto berekenen en de keuze tussen bijvoorbeeld “auto leasen of kopen” hangt af van verschillende factoren en moet in elk specifiek geval goed bekeken en uitgerekend worden. Autorijden is niet goedkoop en dus moeten de financiële en fiscale consequenties nauwkeurig in kaart worden gebracht.

Wat zijn bepalende factoren die doen besluiten de auto op de zaak te zetten of juist de auto privé te rijden?

In ieder geval bepalen de cataloguswaarde van de auto, de werkelijke aankoopprijs en ook de ouderdom van de auto het financiële plaatje.

Stel dat u als zzp'er een tweedehands auto aanschaft en u wilt die op de zaak zetten dan moet u de fiscale bijtelling auto voor het privé-gebruik berekenen over de cataloguswaarde van de auto. Dat kan dus best duur uitvallen, ook als u weet dat de afschrijvingskosten waarmee in uw aangifte wordt gerekend, lager zijn dan bij een nieuwe auto. Per saldo kan de bijtelling hoger uitvallen dan de som van de totale autokosten en dan is het natuurlijk niet slim de auto op de zaak te zetten.

Zuinige auto

Overigens maakt het voor de bijtelling en de beantwoording van de vraag - Wat is bijtelling auto? - niet uit of u een auto van de zaak koopt of least. In beide gevallen is de bijtelling van toepassing. Wel kunt u het percentage van de bijtelling beïnvloeden.

Voor een zuinige auto die het milieu minder belast, wordt minder bijtelling berekend dan voor een zware wagen die veel CO2 uitstoot. De percentages voor de bijtelling liggen tussen de 0% en 25% van de oorspronkelijke cataloguswaarde.

En als u via een rittenadministratie kunt aantonen dat u per jaar minder dan 500 kilometer privé hebt gereden, dan wordt er niks bijgeteld. Maar de fiscus is daar erg scherp op. In 2010 is de rittenadministratie één van de speerpunten geweest in de belastingcontroles, juist ook omdat er met de rittenadministraties veel gefraudeerd wordt.

Dagelijkse praktijk

Bij de keuze “een auto zakelijk of privé” kijkt de belastingdienst ook naar de dagelijkse praktijk. Indien u uw auto in belangrijke mate privé gebruikt, kan de belastingdienst het standpunt innemen dat uw auto tot het privévermogen behoort. Dit geldt tevens voor voornamelijk zakelijk gebruik. De auto zal dan naar verwachting tot het zakelijk vermogen gerekend worden.

In het algemeen kan gesteld worden dat als u een nieuwe auto wilt gaan rijden deze het beste op de zaak gezet kan worden. Zeker als u ook veel privé rijdt.

En hoe zit het met de BTW?

Voor een leek kan de BTW-administratie rondom de auto al snel ingewikkeld worden. Zo kunt u bij een auto die u privé aanschaft, de BTW niet als voorbelasting aftrekken. Voor de BTW op alle overige autokosten gelden bijzondere regelingen. Deze kunt u deels aftrekken als u een eenmanszaak of een v.o.f. hebt.

Op de website van de belastingdienst (belastingdienst auto van de zaak) is de precieze regelgeving na te lezen.

Margeregeling

En dan is er ook nog de zogenaamde “margeregeling”. Stel dat u een auto koopt van een autohandelaar die de margeregeling toepast, dan treft u geen BTW aan op de factuur. U kunt dan ook geen BTW als voorbelasting aftrekken.

Al met al is het best lastig op voorhand aan te geven wat voor een zzp'er of eenmanszaak nu de beste optie is, de auto op de zaak zetten of privé houden. De keuze hangt onder andere af van:

  • Uw inkomen en dus de belastingschaal waarin u valt.
  • De liquiditeit (kunt u kopen of is leasen beter voor uw maandelijkse cashflow).
  • Het aantal kilometers dat u verwacht te gaan rijden op jaarbasis.
  • De kosten van de auto op jaarbasis (brandstof, verzekeringen etc.).
  • De cataloguswaarde.

Ook op het internet circuleren diverse formulieren, om op basis van parameters een vergelijking te maken en de vraag - Wat is bijtelling auto? - goed te beantwoorden.

Via dergelijke formulieren kunt u de belangrijkste parameters ingeven.

Beter nog dan zelf dit soort berekeningen te maken, wij kunnen u helpen, met verstand van zaken en op basis van uw persoonlijke situatie, de beste keuze te maken en de vragen - Wat is bijtelling auto? - en - Moet ik als zzp'er of eenmanszaak nu juist zakelijk of privé gaan rijden? - te beantwoorden.

Wat is bijtelling auto? Meer weten over zakelijk of privé rijden? Neem contact met ons op.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Wat is bijtelling auto? naar homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht