VAR Verklaring 2015 – Nodig voor de Eenmanszaak?

verklaring arbeidsrelatie (VAR)


Waarom heb ik een VAR verklaring 2015 nodig? Dat is een zeer belangrijke vraag voor mensen met een eenmanszaak.

De ondernemer dient een specifieke rechtsverhouding aan te gaan tussen enerzijds hem of haar als zelfstandige en anderzijds de opdrachtgever, de klant. Hierdoor weet de opdrachtgever dat de zelfstandig ondernemer zelf belastingen en premies over de inkomsten zal afdragen, en dat dit door de belastingdienst beoordeeld is als een correcte gang van zaken.

De Belastingdienst geeft zo’n verklaring af. Badaco kan een dergelijke regeling voor de ondernemer aanvragen.

De VAR is bedoeld om helderheid te scheppen: er is geen dienstverband tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever.

Na het naar tevredenheid afronden van de beoogde werkzaamheden hebben ze over en weer geen enkele verplichting aan elkaar. Dat is heel essentieel: zo wordt voorkomen dat de belastingdienst of UWV de werkzaamheden beoordeelt als een verkapt dienstverband. En al even essentieel is dat opdrachtgever en opdrachtnemer daar niet op zitten te wachten.

Voor de opdrachtgever schakelt de VAR loonheffingen en - indirect - werknemersrechten uit. Voor de eenmanszaak, zzp’er of freelancer is dat een mogelijkheid om werk te verwerven.

De VAR is niet altijd nodig. Maar bij twijfel adviseren we liever toch maar aanvragen. Door de belastingdienst wordt immers ook meteen aangegeven hoe de inkomsten beoordeeld worden (als winst uit onderneming of bijvoorbeeld als directeur-grootaandeelhouder).

De VAR is één kalenderjaar geldig. Voor een jaaroverlopende opdracht hoeft niet per definitie een nieuwe verklaring aangevraagd te worden. Daar zit soms een nieuw probleem: wanneer is sprake van één of meer opdrachtgevers?

In incidentele gevallen is per activiteit een VAR nodig. Dat kan het geval zijn als de activiteiten enigszins branchevreemd aan elkaar zijn. Je geeft bijvoorbeeld een training en schrijft een brochure voor dezelfde opdrachtgever.

Voor al onze klanten verzorgen wij, indien noodzakelijk, de aanvraag van de VAR. Op basis van alle gegevens die reeds bij ons bekend zijn, zijn wij in staat om, zonder de klant ‘lastig te vallen’ de aanvraag in te dienen.

De VAR heeft enkele varianten: het directe loon, een resultaat uit overig werk, winst uit onderneming en direct inkomen uit de vennootschap. De Verklaring Arbeidsrelatie is overigens niet verplicht maar voorkomt wel onaangename misverstanden over de arbeidsrelatie.

Badaco vertelt u graag meer over de VAR


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van VAR verklaring 2015 naar homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht