Hypotheek ondernemer, zzp hypotheek

Hypotheek ondernemer – Soms is het maar beter om als kleine ondernemer nog net voordat u een eigen bedrijf begint een huis te kopen en de hypotheek af te sluiten. Dan kunt u op basis van uw laatste salarisgegevens samen met die van uw partner, als u die heeft, zekerheid aantonen en dat kan helpen om financiering te krijgen voor uw nieuwe huis, verhuis- of verbouwingsplannen. Want het is een feit dat banken de financiële situatie van startende ondernemers “anders” beoordelen dan die van mensen die een vaste baan hebben met een vast salaris. Voor de bank biedt een vaste baan meer zekerheid. Van de startende onderneming moet nog maar worden afgewacht of deze succesvol zal zijn.

Nu verloopt de hele hypotheekverstrekking een stuk moeilijker dan voor de bankencrisis in 2008, maar ten aanzien van de constatering dat het voor een startende ondernemer lastig is een hypotheek te krijgen, is niet zoveel veranderd. Natuurlijk hangt het ook hier af van uw persoonlijke situatie. Als u bijvoorbeeld een flink deel eigen vermogen in kunt brengen of achter de hand heeft kan de verstrekking van een hypothecaire lening een stuk gemakkelijker zijn. Het maakt uw onderhandelingspositie richting de bank in ieder geval een stuk sterker.

Aflossing en renteverplichtingen

Weliswaar hebben we als Nederlanders samen een grote particuliere hypotheekschuld, daar staat tegenover dat we ook massaal sparen en een groot opgebouwd pensioenvermogen bezitten. De Nederlandse pensioenfondsen zijn rijk te noemen, zeker internationaal gezien.

Toch zal in de nabije toekomst meer nadruk komen te liggen op het sparen en aflossen voor de hypotheek. Overheidsbeleid zal er mede onder druk van Europees beleid en de druk van kapitaalmarkten op gericht zijn hypotheekschulden af te bouwen. We zien dat nu al met de beperking van aflossingsvrije hypotheken.

Wat betekent dat voor u als ondernemer?

Net zoals voor elke andere Nederlander dat u in privé vermoedelijk meer zult moeten gaan aflossen. Zeker als de waarde van uw woning daalt en uw woning zogezegd “onder water” komt te staan, dus de hypotheekschuld op uw woning is groter dan de waarde van het onderpand, dan is het belangrijk om meer te gaan aflossen. Anders loopt u het risico dat de bank u eventueel aanvullende voorwaarden ter zekerheid stelt.

Ook de renteverplichtingen over de hypotheekschuld moet u natuurlijk blijven nakomen en met een mogelijke afschaffing of beperking van de hypotheekrenteaftrek zullen uw rentelasten toenemen, zeker als u uw hypotheekschuld niet aflost.

Belang van vermogensplanning in privé

Veel kleine ondernemers hebben te weinig vet op de botten om financiële tegenvallers op te vangen. Een wijziging in overheidsbeleid op het gebied van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek en/of de aflossingsverplichting op bestaande en/of nieuwe hypotheken kan grote consequenties hebben voor de persoonlijke financiën van een zzp'er.

Onze ervaring is dat de zzp'er en kleine zelfstandige ondernemer vaak te weinig inzicht heeft in de eigen persoonlijke financiële situatie. Men weet niet wat men privé uitgeeft. En dat betekent ook een groot risico voor de onderneming, omdat privé en werk vaak niet gescheiden zijn. Een huwelijk dat strandt bijvoorbeeld kan ook grote consequenties hebben voor de onderneming van een zzp'er.

Een adequate vermogensplanning zowel zakelijk als voor de privésituatie is essentieel, zeker nu verantwoordelijkheden en dus ook risico's steeds meer bij burgers zelf komen te liggen. Een ondernemer die verstandig onderneemt, is zich daarvan bewust en neemt de noodzakelijke maatregelen. Daarbij hoort ook het maken van een integrale vermogensplanning voor uw zakelijke én privésituatie. 

Zoiets kan overigens eenvoudig op de volgende wijze praktisch invulling krijgen.

Als wij bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting bespreken met een ondernemer die een eenmanszaak heeft en die ook de aangifte inkomstenbelasting voor hem en zijn vrouw door ons laat invullen en versturen naar de Belastingdienst, dan kan tijdens een bespreking van de jaaraangifte de vermogensplanning (waaronder de hypotheek ondernemer) aan de orde komen.

Neemt u gerust contact met ons op als u uw persoonlijke financiële situatie eens rustig door wilt spreken en/of advies wilt over een hypotheek ondernemer in relatie tot uw administratie en belastingen.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Hypotheek ondernemer en zzp hypotheek naar de homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht