Fiets op kosten van bedrijf mogelijk?

by Daniël Krouwel, KMOB Advies.
(Beusichem)

Ik heb een vraag over de aankoop van een fiets op kosten van het bedrijf.

Stel ik heb een opdracht voor langere tijd dicht bij huis. Naar deze opdrachtgever ga/wil ik meerder keren per week op de fiets naar toe.

Is het mogelijk om een fiets te kopen op kosten van het bedrijf? Maar vooral: is deze aankoop fiscaal aftrekbaar? En waar moet ik nog meer rekening mee houden?

M.vr.gr.
Daniël Krouwel

Comments for Fiets op kosten van bedrijf mogelijk?

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Mar 01, 2012
Rating
starstarstarstarstar
Fiets op kosten van eenmanszaak
by: Badaco

Geachte heer Krouwel,

De regels voor aanschaf van een zakelijke fiets zijn helder, zolang het maar gaat om een verstrekking van een fiets aan een medewerker.

Fiscaal gezien wordt u als ondernemer niet gelijk gesteld aan een werknemer. Bij het beoordelen van de vraag of u een fiets kunt aanschaffen op kosten van uw eenmanszaak komt het zakelijkheidscriterium om de hoek kijken.

In het kort komt dat criterium er op neer dat als u kunt aantonen dat de fiets u zakelijke voordelen oplevert, u de fiets zakelijk kunt aanschaffen. Bij voordelen kunt u denken aan meer flexibiliteit, minder filetijden, kostenvoordeel.

En, zou een andere ondernemer met uw argumenten tot dezelfde zakelijke aanschaf van de fiets komen?

Indien u de fiets ook privé gaat gebruiken, wat doorgaans wel te verwachten is, is de verhouding tussen zakelijk en privé van belang. Om bij 5% zakelijk gebruik de fiets zakelijk aan te schaffen is dubieus. Hier ligt tevens de moeilijkheid: een kilometerregistratie om de verhouding aan te tonen is immers niet te controleren.

Bij twijfel is ons advies: beschrijf uw situatie en motivatie en leg dit voor aan uw belastinginspecteur. Uiteraard kunnen wij dit ook voor uw verzorgen.

Ter overweging:
Afhankelijk van het aantal kilometers dat u zakelijk wilt gaan fietsen, kan het zelfs voordeliger zijn de fiets privé aan te schaffen. De zakelijke kilometers die u fietst, kunt u immers declareren bij u onderneming tegen
€ 0,19 per kilometer. Zo betaalt de fiscus indirect ook mee aan de aanschaf van uw fiets.

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to FAQ: over boekhouding eenmanszaak.

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht