BTW terugrekenen, BTW omrekenen, BTW kleine ondernemersregeling....

Over de BTW-aangifte en andere belastingen

BTW terugrekenen, BTW omrekenen, BTW kleine ondernemersregeling, een suppletie omzetbelasting... Het kan allemaal behoorlijk ingewikkeld zijn.

De BTW-aangifte is een vast onderdeel in de agenda van vrijwel elke onderneming. Voor een eenmanszaak kan het betalingsverkeer rond BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) en andere belastingen en premies nog een hele klus zijn.

btw terugrekenen

Doorgaans moet BTW – ook wel: omzetbelasting – in rekening worden gebracht en kan deze ook weer worden teruggevorderd. Dit vraagt ten eerste om een juiste en consequente vermelding op uitgaande facturen.

Deze juiste vermelding leidt ook tot een transparante boekhouding in geval van controle door de belastingdienst.

De regelgeving betreffende de omzetbelasting is nogal complex (BTW terugrekenen, BTW kleine ondernemersregeling, suppletie omzetbelasting, BTW verleggingsregeling etc.). Maar eerst dient te worden vastgesteld waarvoor en voor welk percentage de ondernemer verplicht is deze belasting te betalen.

In de praktijk is dit een toeslag op de prijs van het geleverde product of dienst. Je verricht werk voor de aanneemsom van 1000 euro en dan staat op de factuur 1000 euro + 21% BTW = 1210 euro.

Per BTW-aangiftetijdvak (doorgaans per kwartaal) moet de af te dragen omzetbelasting en zelf reeds uitgegeven omzetbelasting worden verrekend aan de hand van inkomende en uitgaande facturen en kassabonnen.

Niet van iedere factuur kan de omzetbelasting worden verevend (bijv. voedsel/drank). Het gevaar is dus dat er te veel in eigen voordeel verrekend wordt, zodat bij controle een naheffing en eventueel een boete plaatsvindt.

De aangifte voor de BTW is een belangrijk deel van ons werk en dus zijn we als professionals van Badaco op de hoogte van de regels die geld kunnen opleveren (zoals bijv. het afboeken van een debiteur waarbij de omzetbelasting toch teruggevorderd kan worden).

Als u de voorkeur geeft aan BTW-aangifte per maand, bijvoorbeeld omdat u in een branche valt met doorgaans een negatieve aangifte omzetbelasting, dan dienen wij hiervoor vanzelfsprekend een verzoek in. 

Valt u al enkele jaren onder de BTW kleine ondernemersregeling dan kan het, ter vermindering van administratieve lasten, uiteraard lonen om een verzoek in te dienen voor ontheffing van administratieve verplichtingen.

Of deze ontheffing in uw situatie zinvol is, hangt van diverse factoren af. Heeft u een ontheffing gekregen dan beoordelen wij periodiek of dit voor u de voordeligste situatie is, of dat toch weer aangifte doen loont.

Premies en belastingen

Elke zelfstandige krijgt niet alleen met de aangifte voor de BTW te maken, maar ook met andere belastingkwesties.

In een eenmansonderneming (zzp) dient de ondernemer zelf ook (maandelijks) de premie zorgverzekering te betalen en vrijwillige lijfrente verzekeringen. En waarschijnlijk WA-premies en andere verzekeringen die al dan niet onder de bedrijfsvoering vallen.

Daarnaast is er natuurlijk de inkomstenbelasting.

De belastingdienst kan steeds weer herbeoordelen of iemand zzp’er is, onder andere op basis van het aantal klanten of opdrachtgevers per jaar, de afhandeling ervan met facturen, en de aanwezigheid van bedrijfsrisico’s.

Deze belastingaangifte en het beroep op belastingvoordeel als zzp’er kan specialistisch werk zijn om de belastingdruk zoveel mogelijk te verminderen.

De boekhouding uitbesteden aan Badaco betekent dat je als zzp'er niks hoeft te doen. Dat noemen we natuurlijk ‘klinkt als muziek in de oren’ en zo is het ook: we doen bijvoorbeeld alles wat nodig is in de betrekking tussen de eenmanszaak en de belastingdienst.

We handelen de BTW-aangifte af, we beheren de te betalen premies, we verzorgen de uiteindelijke belastingaangifte (uiteraard voorzien van aftrekposten). Zo nodig wordt een inspecteur bij ons op kantoor ontvangen, zodat ónze klant gewoon kan doorwerken. Belastingen, premies, boekhouding – dat is onze zaak.

Meer weten over BTW en andere belastingen? Neem contact op met Badaco.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van BTW terugrekenen naar BTW berekenen formule

Van BTW terugrekenen naar homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht