Banksparen pensioen, pensioen zelfstandige

Banksparen pensioen, pensioen zelfstandige ondernemer – Het zelfstandig ondernemer zijn biedt vele voordelen, maar betekent ook dat u voor uw eigen pensioen moet zorgen. U bouwt immers geen pensioen op via uw werkgever.

banksparen pensioen

Van oudsher kent de Nederlandse belastingwetgeving de mogelijkheid van de FOR, de fiscale oudedagsreserve. U kunt via de FOR elk jaar een bepaald percentage tot een bepaald maximum bedrag van uw winst aftrekken en reserveren voor uw zzp pensioen. Zo kunt u zelf een pensioen aankopen.

Voorwaarde is wel dat het vermogen van uw onderneming toereikend is. Op het moment dat u stopt met uw onderneming of met pensioen gaat stort u de fiscale oudedagsreserve af bij een bank of verzekeraar. Tussentijds afstorten behoort ook tot de mogelijkheden. Zijn er geen middelen om af te storten dan moet u afrekenen met de fiscus.

Andere oplossingen voor uw pensioenopbouw en zelfstandigen pensioen zijn het afsluiten van een lijfrentepolis of koopsompolis. Ook kunt u kiezen voor banksparen.

AOW

Vast staat dat u nu goed moet nadenken over later. Er wordt op allerlei fronten gemorreld aan pensioenzekerheden. Ook de hoogte van de AOW-uitkering op lange termijn is niet met zekerheid te voorspellen. Doet u nu helemaal niets dan loopt u een groot financieel risico voor uw oude dag.

Zeker, de verkoop van uw bedrijf kan veel goed maken. Maar veel zzp'ers en kleine zelfstandige ondernemers zijn zélf hun bedrijf. Zodra zij stoppen met werken eindigt ook de onderneming. Veel valt er dan niet te verkopen.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Dat hangt natuurlijk helemaal af van uw uitgaven op latere leeftijd. Als uw hypotheek is afgelost en u geen grote wereldreizen wilt maken dan kunt u gemakkelijker rondkomen dan wanneer u uw huis nog wel moet aflossen en nog grote andere uitgaven wilt doen. Kortom, het bepalen van het pensioenvermogen voor uw oude dag is maatwerk.

Banksparen pensioen

Als u als zelfstandige ondernemer met een eenmanszaak pensioen opbouwt kunt u in ieder geval genieten van een fiscaal voordeel. Bedragen die u betaalt aan een verzekeraar voor bijvoorbeeld een lijfrentepolis, zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Door alle negativiteit rondom woekerpolissen en te hoge kosten op deze verzekeringen zijn deze lijfrentepolissen uit de gratie geraakt.

U heeft echter een alternatief: banksparen. U kunt uw pensioengeld wegzetten op een geblokkeerde spaarrekening bij een bank. Vaak blijkt dit goedkoper te zijn dan de optie van de lijfrentepolis of koopsompolis. Bovendien is uw inleg gedekt tot € 100.000 via het depositogarantiestelsel.

Aandachtspunten bij banksparen pensioen

Wel is het zo dat banken met het rente-instrument kunnen sturen. En de rentepercentages schommelen sterk, ook onder invloed van de onzekerheden op de financiële markten. Zelfs bij dezelfde bank kunnen de rentepercentages over een bepaalde periode behoorlijk fluctueren. U kunt dus op een hoog percentage in het bankspaarproduct instappen, maar zien dat na verloop van tijd de bank het rentepercentage verlaagt. En dat heeft natuurlijk consequenties voor de opbrengsten en het eindkapitaal op uw bankspaarrekening.

Let bij het openen van een bankspaarrekening in ieder geval goed op het volgende:

  • De flexibiliteit van de bank. Kunt u bijvoorbeeld tussentijds laten uitkeren en weer stoppen met uitkeren? De voorwaarden van het bankspaarproduct moeten daar uitsluitsel over geven.
  • Wat is de duur van de periode waarvoor de rente wordt vastgezet? Wordt de rente voor langere tijd vastgezet dan geldt meestal een hoger rentepercentage. Wilt u de mogelijkheid hebben tot tussentijdse uitkering dan betaalt u daarvoor de prijs van een lagere rente.

Ons advies is vooraf goed te (laten) onderzoeken welk bankspaarproduct in uw situatie het meest geschikt is. Er bestaan grote verschillen tussen producten wat betreft rentepercentages en voorwaarden. Wij willen u daar graag in bijstaan. Het is niet onverstandig om iemand mee te laten kijken, daar het vaak om veel geld gaat en uw pensioenopbouw zzp een serieuze aangelegenheid is.

Vraag ons vrijblijvend om advies, ook als u specifieke vragen heeft over banksparen pensioen, het pensioen zelf regelen, afkoop pensioen of uw pensioen zelfstandig ondernemer. U kunt ons direct bereiken op ons telefoonnummer 030 699 3980.

U kunt ook een bericht sturen via het contactformulier en dan bellen wij u terug.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Banksparen pensioen naar de homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht