Afkoop pensioen in tijden van crisis

Afkoop pensioen – Veel kleine ondernemers lopen met vragen rond rondom hun pensioen en pensioenopbouw. Zeker nu de kredietcrisis en bankencrisis een gat geslagen hebben in opgebouwde pensioenrechten, die deels soms zijn opgebouwd toen een zzp'er nog in loondienst was. Er is ook een grote groep kleine zelfstandige ondernemers die in het geheel niet toekomt aan het opbouwen van pensioen.

Zoveel is wel duidelijk dat u als kleine ondernemer gericht na zult moeten denken over uw inkomen na uw pensioengerechtigde leeftijd. De verantwoordelijkheid voor de pensioenopbouw zal steeds meer richting de medewerker en ondernemer verschuiven en minder op het bordje van de overheid blijven liggen. Dit wordt individualisering van het pensioenstelsel genoemd. Wie later een goede oude dag wil hebben zal er nu zelf over na moeten denken en gericht stappen moeten zetten. Met uw pensioenopbouw kunt u het beste maar zo snel mogelijk beginnen.

Volop kansen

Natuurlijk biedt pensioenopbouw in eigen beheer ook volop kansen. Maar wat zijn dan die kansen? Moet ik bijvoorbeeld een buitenlandse bankrekening buiten het Euro-gebied openen? Staat mijn geld nog wel veilig op een Nederlandse bankrekening? Moet ik mijn spaargeld omzetten naar aandelen, obligaties, of andere (beleggings)activa? Is het interessant om een klein pensioen af te kopen of moet ik dat juist niet doen? Dat zijn zoal enkele vragen die u zich als kleine ondernemer kunt stellen en die wij ook regelmatig in onze praktijk met klanten bespreken.

De beantwoording van al deze en andere vragen is natuurlijk heel persoonlijk en hangt samen met uw persoonlijke situatie, zakelijk en privé, als ook uw wensen. Zo speelt bijvoorbeeld het risico wat u wilt lopen over uw spaargeld of belegd vermogen een rol. Ook uw persoonlijke wensen voor later spelen een rol evenals de duur van de periode tot het moment dat u het wat rustiger aan wilt gaan doen. Niet onbelangrijk is ook de financiële ruimte die u nu heeft als ondernemer om daadwerkelijk geld opzij te zetten voor later. Want die ruimte heeft niet iedereen. Zoals gezegd, voor grote groepen kleine zelfstandige ondernemers geldt immers dat zij elke maand erg hard moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen en dan is er eigenlijk geen financiële ruimte voor pensioenopbouw. Het spreekwoord “wie dan leeft, wie dan zorgt” gaat dan niet op, ook al horen wij steeds vaker de gedachte “pensioen, dat zal mij een zorg zijn”.

Volop discussie

Dat alles volop in beweging is en pensioen een zorg is blijkt ook wel uit de maatschappelijke discussie of we niet toe moeten naar een systeem waarbij schuld en bezit ook echt tegen elkaar kunnen worden weggestreept. Dus stel dat u als zzp'er een hypotheekschuld heeft van
€ 100.000,- en ook opgebouwde pensioenrechten ter grootte van € 120.000,- dan kunt u ervoor kiezen met de pensioenrechten uw hypotheek af te lossen.

Nu zijn op grond van de Pensioenwet pensioengelden pas beschikbaar na de leeftijd van 65 jaar, maar het feit dat over dit soort regelingen openlijk in het maatschappelijk debat wordt gesproken geeft aan dat stelselwijzigingen mogelijk aanstaande zijn. Zij worden in ieder geval volop onderzocht. Onder druk wordt immers alles vloeibaar.

Feitelijk wordt de discussie over afkoop pensioen daarmee in een heel ander daglicht gesteld. Nu is namelijk afkoop pensioen tot “slechts” enkele honderden euro's mogelijk. Vaak gebeurt dit omdat de kosten van het beheer van de pensioengelden niet opwegen tegen de uiteindelijke uitkering later. Veel kleine ondernemers hebben nog ergens een klein pensioen staan, opgebouwd in een ver verleden toen zij nog in dienst waren bij een voormalig werkgever. 

Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat het voor de kleine zelfstandige ondernemer belangrijk is om na te denken over het op te bouwen pensioen en daaraan gekoppeld het verwachte kostenniveau zowel voor als na pensionering. Tegelijkertijd is het gezien alle economische en financiële onzekerheid ook moeilijk om te voorzien wat voor financieel beleid er de komende jaren door de overheid gevoerd gaat worden en wat dat betekent voor uw vermogensopbouw. Badaco kan u helpen uw persoonlijke financiële situatie in kaart te brengen en binnen de kaders van uw administratie en belastingen een advies geven over wat de verschillende mogelijkheden zijn.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Afkoop pensioen terug naar hoofdpagina pensioen

Van Afkoop pensioen naar de homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen

Bezoek ook onze website over Stamrecht